חשש: חברות רב לאומיות יוציאו קווי ייצור ופיתוח מישראל

ראשי מספר חברות פנו לממשלה והזהירו כי פגיעה מתמשכת בענף ההיי-טק עקב משבר הקורונה, לרבות הגבלות על מקומות העבודה, עלולה להביא לצמצום הפעילות שלהן בישראל

האם תישמע בירושלים הקריאה של איגודי ההיי-טק? צילום אילוסטרציה: BigStock

המשך משבר הקורונה, וכוונת הממשלה להחריף את ההגבלות עד כדי סגר מלא ולצמצם את פעילות המשק, כולל ענף ההיי-טק, מעוררים דאגה בקרב ראשי חלק מהחברות הרב לאומיות הפועלות בישראל. לאנשים ומחשבים נודע כי אתמול (א') והיום הגיעו למשרדי הממשלה הרלוונטיים מכתבים מראשי החברות הללו בחו"ל, שבהם הם מביעים דאגה מהמצב הכלכלי בישראל, ומצעדיה של הממשלה להתמודדות עם המשבר והשפעותיו.

ראשי החברות מסתמכים על הצהרות בתקשורת של ראשי משרד הבריאות ודוברי הממשלה, שלפיהם המדינה הולכת לסגר מלא, כשהמשמעות של צעד זה היא הפסקה מוחלטת של הייצור ושל פעילות מרכזי הפיתוח. גם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הזהיר לפני ימים אחדים כי המדינה עלולה לנקוט בצעד זה.

מנהלי החברות מציינים כי מה שמטריד אותם הוא העדר מדיניות אחידה של הממשלה בכל מה שקשור למשבר, ובעיקר להשלכותיו הכלכליות, וההודעות התכופות על צעדים שמגבילים את הפעילות בארץ. הם מבקשים לקבל הסברים ומידע מדויק לאן הדברים מתפתחים.

"מכתבים חסרי תקדים"

גורמים שנחשפו למכתבים מביעים דאגה ומכנים אותם "חסרי תקדים". הם מציינים כי בכל העולם, גם במדינות שבהם הקורונה הכתה בצורה קשה, לא הופסקו קווי ייצור ופיתוח של ההיי-טק, והם ממשיכים לעבוד במלוא התפוקה, מאחר שאותן מדינות מבינות את החשיבות של הייצור והייצוא של הענף ואת השפעתו על הכלכלה.

יצוין כי לפני כשבועיים אישרה הממשלה את החרגת ענף ההיי-טק מההנחיות המחמירות לגבי מספר העובדים והמשך הפעילות בימי משבר הקורונה. אולם עד כה לא פורסמו הנחיות מפורטות באילו חברות מדובר ואיזה היקף של עובדים הן רשאיות להעסיק, כך שהבלבול בקרב מנהלי הענף גדול.

היום אמורה הממשלה להחליט על הגבלה נוספת של חופש התנועה על אזרחי ישראל, שתכלול צמצום משמעותי של מקומות העבודה. ככל הנראה, יותר לחברות להעסיק 20% מכוח האדם שלהן ולא 30%, כפי שהמצב כיום. על פי פרסומים בתקשורת מאתמול, הכוונה היא גם לחברות היי-טק, על אף שהן הוחרגו. ההערכות הן שזו אחת הסיבות שהביאו את מנהלי החברות לשלוח את אותם מכתבים.

הגורמים שנחשפו למכתבים הביעו תקווה כי בדיונים שייערכו היום בממשלה יילקחו בחשבון העמדות של החברות הרב לאומיות. הם ציינו כי להנהלות החברות ידוע הערך המוסף של הפעילות בישראל, בעיקר בגלל ההון האנושי, אולם שיקולים רחבים יותר עלולים להביא אותן להחלטות קשות, שלא התקבלו גם במשברים הגדולים ובתקופות החירום הקשות ביותר שידעה ישראל בעבר. ישראל תמיד התגאתה שגם בתקופות אלה, לא היה קו ייצור שהושבת.

מנהלי החברות ששלחו את המכתבים מודעים לחומרת הכתוב וביקשו לשמור על חיסיון, מאחר שמטרתם היא לקבל מידע והסברים – ולא לאיים.

על פי דו"ח של משרד גרוס, קליינהנדלר, חודק, הלוי, גרינברג, שנהב והאיגוד הישראלי לתעשיות מתקדמות, נכון ל-2019, בישראל פועלות 362 חברות טכנולוגיות רב לאומיות והן מעסיקות 62 אלף עובדים – קצת יותר מ-20% מכלל המועסקים בענף ההיי-טק. דו"ח של משרד הכלכלה מעלה כי החברות הרב לאומיות, כולל מרכזי הפיתוח והאקו-סיסטם שלהן, מהוות 30% מכלל החברות בענף ההיי-טק. בדו"ח האחרון שלו, שעסק באתגרי כוח האדם הטכנולוגי של ישראל, כתב מבקר המדינה שתמהיל ענף ההיי-טק בישראל כולל מרכיב גדול מדי של חברות רב לאומיות ופחות מדי חברות ישראליות – דבר שעלול להיות בעיה בתקופת משבר.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים