חודש הקניות – חג ההונאות

לקראת חגי הקניות המתקרבים - כמה טיפים חשובים שיעזרו לכם לצלוח את מסע הקניות בבטחה, לצאת בסופו עם מוצרים חדשים ולהימנע משברון לב

24/11/2021 14:05
שרון קספר, מנהל תחום מודעות סייבר ומניעת דליפת מידע בבנק הפועלים.

מחממים אצבעות לקראת הרכישות בחגי הקניות המתקרבים? חשוב לזכור שגם פושעי הסייבר מחממים מנועים יחד איתכם, ומכינים מגוון יצירתי של הונאות, שכל הזמן מתעדכנות ומשתכללות.

קצת רקע: קניות און-ליין הפכו להיות חלק בלתי נפרד משגרת חיינו. בעבר הרחקנו לאתרים כמו אמזון ואי-ביי בעיקר לטובת רכישת מוצרים ייחודיים שקשה למצוא בארץ, או לצורך הוזלת עלויות מוצרים. אלא שתקופת הקורונה והסגרים האיצו תהליכים ועודדו ישראלים רבים לפרוץ את מכשול החשש ולהתחיל לרכוש באופן מקוון.

חודש נובמבר מלא באירועי קניות און-ליין כמו יום הרווקים הסיני החל ב-11.11, בלק פריידי החל ב-26.11 וסייבר מאנדיי החל ב-29.11.

אז ממה להיזהר בבואנו להוציא את מיטב כספנו? הנה כמה טיפים חשובים שיעזרו לכם לצלוח את מסע הקניות בבטחה, לצאת בסופו עם מוצרים חדשים ולהימנע משברון לב.

זהירות מוקשים: הימנעו מקישורים

ככל שימי הקניות יילכו ויתקרבו, כך גם יגבר שטף ההודעות שיגיעו אלינו ב-SMS'ים, במייל, בווטסאפ וברשתות החברתיות. ההודעות יכולות לכלול מסרים חיוביים, כמו קופונים והנחות ייחודיות, או מסרים שליליים כמו "החשבון שלך באמזון עומד להיחסם".

איך אפשר לזהות אילו מההודעות הן אמיתיות ואלו מתחזות? האמת, קשה מאוד. לכן ההמלצה היא להימנע מלחיצה על קישורים בהודעות שנשלחו אליכם.במקום ללחוץ על קישור בהודעה ולהגיע לאתר שעלול להיות מתחזה, עשו את המסלול הבטוח והיכנסו לאתר הרצוי ביוזמתכם. הקלידו את כתובת האתר בדפדפן או חפשו אותו בגוגל. לאחר הקלדת פרטי הזיהוי שלכם באתר תפגשו בהטבות הייחודיות שלכם או בבעיות בחשבונכם, אם יש כאלה.

שומרים את פרטי הזיהוי לעצמנו

פושעי הסייבר מנסים להשיג את פרטי הזיהוי שלכם כדי להשתלט על חשבונותיכם (כמו פיי-פאל, אמזון ואחרים) ולגנוב מהם כספים.

בדומה לאופן שבו אתם שומרים על מפתחות דלת הכניסה לביתכם ולא מוסרים אותם לאדם שאתם לא סומכים עליו, או מחליפים את המנעול במקרה של אובדן המפתח, כך יש לשמור גם על פרטי הזיהוי המשמשים לכניסה לחשבונותיכם הדיגיטליים. אל תעבירו לאף אחד את קוד המשתמש, הסיסמה וקודי האימות הנשלחים אליכם.
מומלץ מאוד לקבוע סיסמה מורכבת וייחודית לכל אחד מחשבונותיכם.

שמירה על פרטי כרטיס האשראי

חלק גדול מהאתרים מאפשרים רכישות באמצעות כרטיס אשראי בלבד. אך האם זה בטוח? אמנם, אם יקרה המקרה הכי גרוע ופרטי הכרטיס שלנו ייגנבו וישמשו לרכישת מוצרים, סביר להניח שחברות האשראי (או הבנק) יזוהו את הגניבה ונקבל החזר. אבל התהליך כרוך בטרחה ובהחלפת הכרטיס ועדכון החיובים השוטפים.

אחד הפתרונות הוא שימוש בכרטיס נטען. שירותים שונים מציעים כרטיס נטען בינלאומי, המאפשרים רכישות און-ליין באמצעות כרטיס ייעודי, שנטען מראש בסכום המקסימלי שאתם מקצים. כך נמנע הצורך להקליד באתרים את פרטי הכרטיס האמיתי שלכם ולהיחשף להונאה.

שימרו על עירנות ו… תתחדשו.

 

הכותב הוא מנהל תחום מודעות סייבר ומניעת דליפת מידע בבנק הפועלים.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים