חברות פינטק, רוצות להתרחב לאירופה? לטביה רוצה אתכם

תעשיית הפינטק בלטביה מתפתחת והמדינה מנסה להיות כמה שיותר ידידותית לעסקים ● וחוץ מזה, לטביה היא חלק מהאיחוד האירופי ● קספרס רוזקלנס, המנהל הכללי של סוכנות ההשקעות והפיתוח של לטביה, מסביר

קספרס רוזקלנס, המנהל הכללי של סוכנות ההשקעות והפיתוח של לטביה.

כשחושבים על התרחבות של ארגונים טכנולוגיים לאירופה, חושבים יותר על מדינות מערב היבשת – גרמניה, בריטניה, צרפת ואחרות, או מקסימום על מיקור-חוץ במדינות כגון פולין, רומניה ולפני המלחמה שם גם אוקראינה. בהקשר של חברות פינטק, טבעי לחשוב על התרחבות למרכזים פיננסיים כגון לונדון. נראה שיזמי טק בכלל ופינטק בפרט פחות חושבים בהקשר זה על המדינות הבלטיות, ובהן לטביה.

אלא ששווה לארגונים לחשוב על המדינה הזאת, כשער לכניסה לאיחוד האירופי, שהיא חברה בו. השווי של שוק ה-ICT של לטביה אמנם עומד על כ-14% מזה של ישראל (4.7 מיליארד דולר לעומת 33.8 מיליארד – נתוני 2021), אבל צריך לזכור שגם האוכלוסייה של מדינה זו קטנה בהרבה מזו שלנו (מעל 1.8 מיליון תושבים בלטביה ויותר מ-9.7 מיליון בישראל). מה גם ששווי השוק של הענף זינק ביותר מפי שניים בעשור בלבד.

באשר לטכנולוגיות למגזר הפיננסי, על פי נתונים של פינטק לטביה, התחום הזה רושם צמיחה במדינה הבלטית: אם ב-2020, חברות הפינטק שם גייסו 66 מיליון יורו וסכום הגיוסים הכולל שלהן הגיע ל-307 מיליון, ב-2021 הנתונים עמדו על 74 מיליון ו-381 מיליון, בהתאמה. נכון שמדובר בתקופת הקורונה ובתחילת ההתאוששות ממנה, אבל עדיין, אלה מספרים יפים.

שליש מתעשיית הפינטק הלטבית היא של חברות B2B ו-B2C כאחד – כלומר, חברות שפונות הן לארגונים והן ללקוחות פרטיים. 29.2% מהחברות הן B2B בלבד ו-16.7% – B2C בלבד. שוק היעד העיקרי של חברות אלה הוא מרכז ומזרח אירופה (כמעט 30%), כשלאחר מכן מדינות אירופה (מערב, דרום וצפון – לפי הסדר) ואסיה פסיפיק. מדינות אמריקה – צפונה ודרומה – נמצאות הרחק מאחור, עם 5.4% לכל אחד משני האזורים.

מחקר שערך הארגון, שעסק בסיבות שבגינן כדאי לחברות פינטק לבחור בלטביה כיעד, הן היחסים הבין אישיים, עם ציון של 9 מ-10, ולאחר מכן קלות עשיית העסקים, והתשתיות וההזדמנויות לחדשנות – עם ציון 6 מתוך 10.

למה דווקא לטביה?

קספרס רוזקלנס, המנהל הכללי של סוכנות ההשקעות והפיתוח של לטביה, דיבר בכנס Fintech Junction של Lynx מבית אנשים ומחשבים על ההזדמנויות שהמדינה מציעה לחברות בתחום הפינטק. הכנס נערך ביום ה' האחרון במלון הילטון בתל אביב, בהשתתפות מאות מומחים ואנשי מקצוע בתחום.

צילום ועריכת וידיאו: ליטל רובינשטיין

"הלטבים הם אנשם מקבלים וחמים, שאוהבים לעזור", אמר רוזקלנס. "לטביה היא חלק מהאיחוד האירופי, ממדינות ה-OECD ומנאט"ו. מכאן שהשקעה בלטביה בטוחה כמו השקעה בפורטוגל ובגרמניה, למשל. בנוסף, היא מציעה לחברות אחוזי מס נמוכים ואפשרויות צמיחה מהירות. יש בלטביה את התשתיות הדיגיטליות המובילות בעולם, היא מדינה דיגיטלית. הלטבים מדברים שלוש שפות (לטבית, רוסית ואנגלית – י"ה) ואין בריגה פקקי תנועה כמו בתל אביב. כמו כן, שיעור הסטודנטים במדינה הוא גבוה".

"לטביה תומכת בסטארט-אפים ממגזרים שונים ונותנת אפשרויות עבודה מגוונות", הוסיף. "כמו כן, התהליך לקבלת ויזת עבודה במדינה – ויזה עסקית – הוא קל יחסית, נמשך חודש בלבד וניתן לבצע אותו אונליין. עד חמישה מייסדים של הסטארט-אפ הרלוונטי יכולים לקבל ויזה כזאת".

רוזקלנס דיבר, בהקשר הלטבי, גם על התעשייה שענף הפינטק פונה אליה – הבנקאות. "מגזר הבנקאות בלטביה הוא אחד הרווחיים באיחוד האירופי", אמר. "ברבעון הראשון של השנה, הבנקים הלטבים השקיעו רבות בפרייבט אקוויטי. יש לנו הרבה כסף מהאיחוד האירופי לצורך זה, והזדמנויות נהדרות איך לעזור לעסקים הקטנים והבינוניים שלנו".

לסיכום הוא אמר כי "השוק הלטבי מוכן ל-'שיבוש' טכנולוגי. כדאי לסטארט-אפים בכלל ולחברות פינטק בפרט להתרחב ללטביה, ומשם לשאר מדינות האיחוד האירופי".

אסטרטגיית הפינטק של לטביה

מרינה קרסובסקה, מנהלת מחלקת הפיקוח על הפינטק בבנק אוף לטביה, ציינה את הגיוון התעסוקתי בענף הטכנולוגיה במדינה: "60% מהמנהלים.ות באקו-סיסטם הלטבי הוא מנהלות. אנחנו מציעים כלים טובים להכנסת סטארט-אפים למדינה, ומסייעים לחברות לצמוח ולהבין את המודלים העסקיים ואת הרגולציה המקומיים. למשל, אנחנו עוזרים להם לדעת איך לקבל רישיון פעילות בלטביה ואיך לפתח את העסקים במדינה".

מרינה קרסובסקה, מנהלת מחלקת הפיקוח על הפינטק בבנק אוף לטביה.

מרינה קרסובסקה, מנהלת מחלקת הפיקוח על הפינטק בבנק אוף לטביה. צילום: תומר פולטין

קרסובסקה דיברה על אסטרטגיית הפינטק שהממשלה בריגה התוותה לשנה הנוכחית: "שיפור נוסף של הרגולציה, כדי להבטיח התפתחות יציבה של הענף ועמידה בטרנדים שבו; ניטרליות לטכנולוגיות כאלה או אחרות; חיזוק אקלים ההשקעות; הצמחת מספר הטאלנטים; ניהול טוב יותר של אקו-סיסטם הפינטק במדינה; דיאלוג מתמשך בין הרגולטורים לתעשייה; שימור של הסטנדרטים והתרבות של שיתוף הפעולה בין הממשלה לתעשייה; ותקשור נרחב יותר של לטביה כמרכז פינטק".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים